Aula Huygenscollege, 2e Constantijn Huygensstraat 31, 1054 NN Amsterdam 0612933659

Zajednica

Folklore Danshuis

Eigen Danshuis

Een eigen danshuis
In 1974 ging een grote wens in vervulling. Een aantal vrijwilligers wist vanuit het niets een sfeervol eigen danshuis op te bouwen. Op 19 september van dat jaar werd het eerste en enige EIGEN danshuis van Zajednica geopend aan de van Oldenbarneveldstraat 103.

Dankzij hardwerkende bestuursleden en vele vrijwilligers groeide Zajednica uit tot de (destijds) grootste Nederlandse volksdansorganisatie en theatergroep.
Wekelijks namen honderden dansers van alle leeftijden deel aan de activiteiten. Geen avond was het danshuis onbezet en ook overdag waren er cursussen.
Behalve volksdans kon je bij Zajed ook terecht voor Jazzballet.
Veel mensen zijn bij Zajednica hun volksdanscarrière begonnen.

De organisatie liep goed, er werd een betaalde kracht door de gemeente gesubsidieerd die al het werk deed. In de 80er jaren moest het vele werk worden overgenomen door onbetaalde vrijwilligers.
Dankzij al de mensen die zich voor korte of langere tijd in hebben gezet bestaat Zajednica nog steeds.

Zajednica anno 2019
Helaas kon het niet allemaal zo mooi blijven…
In april 1993 moest Zajednica haar mooie danshuis noodgedwongen verlaten. Het pand zou gesloopt worden. In die tijd liep het aantal cursisten ook langzamerhand terug. De theatergroep was al opgeheven.
Het toenmalig bestuur vond een nieuwe danszaal in het Woestduincentrum. De overgang was zo groot dat steeds meer mensen afhaakten. In 1995 werd Zajednica de huur opgezegd en eerlijk gezegd werd er gedacht aan opheffen van de club.

Maar dit kon op het laatste moment worden voorkomen door de verhuizing naar het speeltuingebouwtje in de Argonautenstraat.
In September 1995 startte het eerste seizoen in gebouw De Argo. Iets van de oude sfeer was weer voelbaar en veel cursisten wisten Zajednica weer te vinden.

Inmiddels werd ons na vele jaren het huurcontract opgezegd.

Vanaf 5 januari 2019 dansen we in de aula van het Huygenscollege, 2e Constantijn Huygensstraat 32 in Amsterdam. Met gratis parkeren op het buitenterrein van de school ( binnen het zwarte hek.)

Zajednica ontvangt geen subsidie meer. Om te kunnen blijven bestaan zijn we afhankelijk van andere inkomstenbronnen.Zoals bv. donaties op de Vrienden van Zajednica.
Samen met de stichting IDNH (Internationale Dans Noord-Holland) en met de gezamenlijke dansverenigingen in Noord-Holland zetten we ons in voor de Internationale dans. Het is immers zo verschrikkelijk fijn om te doen voor alle leeftijden en voor alle niveaus.
Meer dansenden op de vloer betekent namelijk inkomsten voor de verenigingen, meer werk voor dansdocenten etc.

En dat verzekert -zo hopen wij- de toekomst van de Internationale dans in Nederland.