Argonautenstraat 13, 1076 KJ Amsterdam info@zajednica.nl 0612933659

Zajednica

Folklore Danshuis

Dansworkshops

Dit zijn dansworkshops van een middag of een avond met dansen uit een bepaald land of uit een bepaalde streek.
Minimaal twee jaar danservaring is hiervoor gewenst. Deze workshops zijn juist ook geschikt voor dansdocenten die hun programma willen uitbreiden met nieuwe dansen. Geef je van te voren op: een workshop gaat pas door als er een week voor aanvang minimaal 10 aanmeldingen zijn.

LET OP: betaald parkeren op maandag tot en met zaterdag tot 21.00 uur.

Stort het te betalen bedrag min de eventuele korting op rekening: NL17 INGB 000 51 41 490 en vermeld erbij om welke activiteit en welk nivo ( indien van toepassing) het gaat.
Zet je telefoonnummer er bij.

zondag 25 september: Pools o.l.v. Peter Vree
Peter Vree studeerde aan de Rotterdamse dansacademie en de Nationale Ballet Academie. Tijdens zijn studie deed hij werkervaring op bij Het Nationale Ballet. Hij werkte o.a. voor het neoklassieke Polish Dance Theatre te Poznan (Polen) en het Internationaal Danstheater.
Heden ten dage verzorgt hij lessen klassiek ballet, internationale folklore en projecten in het kader van danseducatie / CKV voor verschillende organisaties door het hele land.

zondag 2 oktober: Armeens o.l.v. Tom Bozigian
Eind september/begin oktober komt Tom Bozigian voor een korte tour naar Nederland. Tom is docent en choreograaf Armeense dans, woont in LA en geeft les over de hele wereld, de oudgedienden zullen hem zeker kennen!

Hij is de choreograaf van dansen als Ambee Dageets, Karoon, Sev Achrov Aghcheek, Aghcheek neroo Par, Jojon, Daronee, Top Shourma, Tzoord Ashoon en nog een hele rits populaire Armeense dansen en heeft dansen voor alle dansniveaus in zijn programma.

Tom is een charismatische persoonlijkheid die de dansen goed uitlegt, een gezellige sfeer creëert en met enthousiasme zijn en kennis en van Armeense dans, cultuur en antropologie uitdraagt. Hij brengt zowel dorpsdansen uit o.a. oud Armenië (nu oost Turkije) als dansen uit het huidige Armenië en meer gechoreografeerde dansen. Vooral de mannendansen zijn anders dan de Armeense dansen die tegenwoordig veelal in Nederland worden gedanst.

Een Reactie: Wat leuk dat hij komt! Ik heb veel van hem geleerd, direct en indirect, hij is iemand om mee te maken! Fijn dat jullie het organiseren!

zondag 6 november: Zwarte zee dansen o.l.v. Caspar Bik
Geïnspireerd door zijn  reizen rond de Zwarte Zee, leert Caspar Bik ons dansen die de verscheidenheid aan culturen in dit gebied laten zien. Met dansen uit Bulgarije, Turkije en Georgië is er voor elk wat wils, van gestileerde, technische dansen tot puur folkloristische dansen zoals ze tot vandaag de dag op ieder feest ter plaatse gedanst worden.

Caspar Bik  danst sedert 1993 in verschillende amateurgroepen internationale folklore.         In 2013 studeerde hij af aan Codarts Rotterdam als docent dans, maar al sinds 2007 is hij dansleider en vanaf 2010 ook choreograaf voor diverse theatergroepen. Caspar is gespecialiseerd in werelddans en de dansen rond de Zwarte Zee, waarin hij ons op 6 november zal onderdompelen.

zondag 27 november: Roma dansen o.l.v. Maurits van Geel (Along the roma trail)
Een bijzonder aspect aan de dansen van de Roma is het improviseren en variëren vanuit een bestaande vorm. Juist dit belangrijke aspect heeft Maurits in zijn dansprogramma Along the Roma trail een plek weten te geven.

Het programma bevat dansen uit India, Rusland, Hongarije, Roemenië en Slowakije.

Hoewel de Roma oorspronkelijk uit India komen, geeft hun andere naam Reizigers, al aan dat hun cultuur over grote delen van de wereld is verspreid. Zij drukten ook vaak hun (muzikale) stempel op lokale culturen in landen waar zij zich vestigden.
Een belangrijk aspect is het karakter van Roma muziek, variërend van lyrisch tot energiek, dat een groot publiek aanspreekt. Ook de dansen reflecteren deze diversiteit in temperament. Ook zal Maurits vertellen over de oorsprong en de achtergronden van de Roma.

zondag 22 januari: Bulgaars o.l.v. Dilyana Kurdova.
Het repertoire van gastdocente Dilyana Kurdova is een combinatie van eigen gemaakte dansen gebaseerd op authentiek materiaal en verzamelde dansen van verschillende docenten en collega’s. Haar lessen bestaan uit een gevarieerde samenstelling qua dansen wat betreft regio’s, stijl en moeilijkheidsgraad.

zondag 5 februari: Debka en Jemenitisch o.l.v. Angela Reutlinger.
Twee bijzondere stijlen Israëlisch: de krachtige Debka en de lichtvoetige Jemenitische stijl. Al jaren lang een groot succes.

zondag 5 en 12 maart: Wereldzingen o.l.v.Joke van der Weide
Joke is een duizendpoot. Zij gaf o.m. gedurende 25 jaar folkloreles (zang, dans en muziek) aan allerlei doelgroepen.  Zij danste in demonstratiegroepen, gaf folkloreprojecten op scholen door heel Nederland en danste, zong en speelde op festivals in binnen- en buitenland. Verder organiseert zij kunstzinnige kampen en projectkoren, d.w.z. een periode verdieping in een bepaalde cultuur (achtergrond, culinair etc.) en zij verzorgt zangworkshops. Wat ze verder daarnaast nog doet is te lezen op de website de Kunstwerkplaats ”Quinta Essentia” (www.kunstwerkplaats.com).

Door haar vele contacten met mensen uit allerlei culturen heeft Joke een breed repertoire aan wereldmuziek opgebouwd en kan ze putten uit een grote bron. Omdat Joke ook was verbonden aan het Daklozenkoor “De Straatklinkers” maakte zij op een bijzondere manier kennis en contact met mensen uit alle culturen. Het repertoire bestaat niet alleen uit liederen uit Afrika, Georgie, Balkan, Scandinavie, Griekenland, Israel, Shanty, maar bijvoorbeeld ook het “jaren 60- repertoire” en “het Amsterdamse”. De meerstemmige liederen worden op het gehoor aangeleerd. Lezen van bladmuziek is dus niet noodzakelijk.

Wil je allebei de workshops doen dan geldt een passe-partout prijs.

zondag 9 april: Albanees o.l.v. Sibylle Helmer
Sibylle Helmer heeft lang geleden haar hart verpand aan de Albanese muziek en dans toen een van de eerste Albanese docenten dankzij Martin Ihns in Nederland kwam. In 2010 is zij voor het eerst in Albanië geweest en dat beviel haar zo goed dat ze besloot om zich verder te gaan verdiepen in de Albanese dans en cultuur. Vanaf 2015 is dat er echt van gekomen en sindsdien is ze 4 keer in Albanië geweest voor de dans, de muziek, de cultuur, de geschiedenis en de mensen. In deze workshop zal ze dansen doen uit verschillende streken van Albanië.

zondag 14 mei: Centraal Aziatisch o.l.v. Marlies Juffermans
“In mei kom ik bij Zajednica een dansdag geven met dansen uit Rusland en  Centraal – Azië,  met zelfs een klein uitstapje naar Noord India. De dansen zijn gebaseerd  op wat ik er  zelf geleerd heb. Ik heb veel in Rusland en Centraal Azië gereisd, altijd op  zoek naar dansmateriaal. De dansen die vandaag aan bod komen, zijn wat betreft passen  vaak niet al te ingewikkeld. De grote uitdaging zit in de combinatie van passen met en  hand- en armbewegingen. Het zijn zowel mannen-, vrouwen- als gemengde dansen.”

Danssoort Docent Datum Tijd *Prijs *10% korting
Pools Peter Vree 25 sep. 13 – 17 € 23,= € 20,70
Armeens Tom Bozigian 02 okt. 13 – 17 € 23,= € 20,70
Zwarte zee dansen Caspar Bik 06 nov. 13 – 17 € 23,= € 20,70
Roma dansen Maurits van Geel 27 nov. 13 – 17 € 23,= € 20,70
Bulgaars Dilyana Kurdova 22 jan. 13 – 17 € 23,= € 20,70
Debka/Jemenitisch Angela Reutlinger 05 feb. 13 – 17 € 23,= € 20,70
*workshop  Wereldzingen Joke van der Weide 05 mrt. 13.30 – 16.30 € 17,50 € 15,75
*workshop  Wereldzingen Joke van der Weide 12 mrt. 13.30 – 16.30 € 17,50 € 15,75
Albanees Sibylle Helmer 09 apr. 13 -17 € 23,= € 20,70
Centraal Aziatisch Marlies Juffermans 14 mei 13-17 € 23,= € 20,70

*Prijs: de gewone prijs.

*10% :Kortingsprijs bij vooruitbetaling.

*Passe- partoutprijs voor de twee workshops Wereldzingen: € 32,= / 28,80